dissabte, 16 de febrer del 2008

Sharing on the net

Els mestres tenim a internet una eina increïblement útil.

Què haurien fet fa uns anys aquells grans mestres innovadors que preparaven les seves classes amb pocs recursos i d'una manera artesana si haguessin tingut una eina com aquesta a la seva disposició? De ben segur que ara tots tindríem una herència fantàstica no només de metodologies, sinó també de recursos i materials.

Sé que hi ha grups de mestres que es troben i programen les sessions d'anglès i els seus materials; altres estan obrint camí amb les noves metodologies AICLE i altres continuen investigant i experimentant amb les possibilitats que els ofereixen les TIC.

Realment, amb la quantitat de materials que tenim al nostre abast, programar les nostres unitats és cada cop més fàcil i cada vegada més podem prescindir dels llibres de text. Si encara, a moltes escoles, s'opta per un llibre de text és per l'estalvi de temps, doncs programar demana temps i més si van canviant cada dos per tres les lleis educatives.

Avui, vull compartir amb vosaltres un espai web on, entre molts d'altres, podem trobar materials en format pdf. Només cal posar el nom del que busquem en el seu cercador i trobarem des de revistes a llibres o activitats per a dur a l'aula.



dilluns, 11 de febrer del 2008

Animals running dictation

Ahir, els alumnes de 3r van baixar al pati a fer la classe d'anglès. Estem treballant els animals i vàrem fer un dictat per grups. L'activitat consisteix en el següent:

a. El mestre penja diferents cartolines al voltant del pati.
b. Els alumnes es divideixen en grups de 4 o 5 i cadascú seu en una taula.
c. Els alumnes es numeren.
d. Cada alumne disposa d'un full on anar escrivint les frases que els seus companys de grup van dictant.
e. El professor dóna a cada grup el dibuix de l'animal que han de treballar.
f. Cada membre del grup, en ordre, va a buscar la cartolina de l'animal que li ha tocat. Llegeix una de les frases, la memoritza i va al grup a dictar-la. Quan tothom l'ha copiada, un altre membre del grup surt a buscar la frase següent.
g. Quan un grup acaba l'animal que li ha tocat, el mestre li canvia el dibuix i en fan un altre.
h. En acabar la classe, els grups han pogut fer de dos a cinc animals cadascun, repassant el vocabulari treballat a l'aula.

El material per aquesta activitat, el podeu trobar aquí.

Aquest tipus d'activitat és molt ben rebuda pels alumnes que hi participen amb moltes ganes i s'ho passen d'allò més bé.

dimarts, 5 de febrer del 2008

Tender lessons

Ahir, un missatge a la llista de correu d'angles365 em va fer recordar les estones que passava, ara ja fa uns anys, amb un grupet de nens de dos anyets fent activitats en anglès. Les sessions, de mitja hora, consistien en saludar-nos entre nosaltres i a una mascota de drap que em va fer la meva germana (un dia us en mostraré una fotografia); després, acompanyats de guitarra, cantàvem una cançoneta per relaxar-nos i els explicava un conte amb l'ajuda d'un d'aquestos llibres pop-ups que quan els obres, el joc dels cartrons et mostren les figures en tres dimensions. La sessió acabava amb una altra cançoneta.

Ahir, com deia, a la llista de correu d'angles365 i seguint el fil dels materials esmentats en el darrer dels meus escrits, la Mª Jesús ens va fer arribar un enllaç d'una escola d'anglès en què, entre altres edats, tenen alumnes de dos anyets.



No vaig dubtar que n'havia de parlar al bloc.

Observant aquestes sessions i les respostes dels infants, ens carreguem de piles, agafem noves idees i deixem anar algun que altre somriure de tendresa, que ja ens va bé.

Gaudiu-ne, doncs, de tots aquests vídeos que els mestres d'aquesta escola han penjat a la xarxa.

dissabte, 2 de febrer del 2008

Nou material multimèdia

Fa uns dies, la Gemma em va demanar si coneixia els CDroms que acompanyaven als llibres que pareixen en el següent vídeo, on podem veure una classe d'anglès amb nens de primària que treballen aquests materials:



No havia sentit parlar mai dels CDrom que apareixien al video i per això vaig fer la consulta a la llista de correu d'angles365.

El fet que els correus d'aquesta llista els rebin gairebé 1000 mestres/professors d'anglès, (bàsicament de l'Estat espanyol, però també d'arreu del món), fa d'aquesta llista una eina molt útil no només per trobar informació, buscar materials, compartir idees, demanar consell... sinó també com un lloc de trobada de mestres i professors de diferents generacions amb el que això comporta d'intercanvis, tant a nivell d'experiències com a nivell d'innovació.

Si voleu saber quins materials estan treballant al video, només cal que llegiu el següent missatge de la llista.