diumenge, 30 de desembre del 2007

Per què és important saber anglès? (III)

No saber anglès pot originar algun problema als pares que compren samarretes als seus fills amb algun escrit en aquesta llengua.

divendres, 28 de desembre del 2007

L'avaluació dels mestres

Fa uns dies, el conseller d'educació, el senyor Maragall, va anunciar que un dels punts de la nova Llei d'Educació Catalana seria l'avaluació dels mestres. He trobat un vídeo al Youtube i de seguida m'ha vingut la paròdia al cap.

Aquest vídeo japonès (aquests dies el bloc n'està abusant una mica, però són dies de relaxació) podria mostrar un possible mètode d'avaluació i posterior reciclatge dels mestres, en aquest cas d'anglès.

Mentre el mireu, penseu que diferents mestres d'anglès estan veient el fruit de la seva feina: Un alumne està demostrant els seus coneixements, després que ells li hagin ensenyat a llegir i comptar. El resultat no és tan bo com s'esperava, així que alguns dels mestres no passen l'avaluació i...


En realitat és un concurs japonès en què l'objectiu és no riure de la interpretació d'un actor.

dijous, 27 de desembre del 2007

Per què és important saber anglès...? (II)

Ja que estem de festes i de relax, us deixo una 2a part de Per què és important saber anglès? (Veure part I)



dimarts, 25 de desembre del 2007

Merry Christmas

diumenge, 23 de desembre del 2007

L'Amy, una mestra d'anglès de Taiwan

Durant la meva etapa de formació inicial com a mestre, els meus companys i jo vàrem fer algun exercici d'observació a l'aula. Ens gravàvem alguna sessió i després l'analitzàvem conjuntament. Avui he tingut l'oportunitat d'observar aquesta amb nens i nenes de 8-9 anys.

L'energia i l'entrega de la mestra al llarg de tota la sessió és encomiable. La sessió, bàsicament oral, consisteix en introduir noms d'animals, parts del cos i accions en una metodologia de repetició amb ajuda de la gesticulació. Però a diferència de nosaltres, ella té 35 alumnes a l'aula (evidentment, no coneix els infants pel seu nom) té el handicap de la llengua, no només per sons, sinó també per grafies i és interessant veure com ensenya i reforça l'escriptura de diferents paraules.

Altres observacions: fixeu-vos que carrega amb ella un micro-altaveu, amb la qual cosa no li cal forçar la veu. L'aula disposa de TV i d'un suport per un projector, però curiosament les parets estan molt abandonades.

No és l'única sessió que l'Amy ha gravat i ha penjat a la xarxa. N'hi ha alguna més i us asseguro que valen la pena. Ja les anirem veient. Tant de bo que fóssim més els mestre que tinguéssim el temps de gravar i penjar alguna de les nostres classes per compartir-les i d'aquesta manera aprendre uns dels altres.

Encomiable i admirable, Amy, la tasca que fas a l'aula.

El vídeo original té una durada de 38 minuts i ha estat dividit en quatre parts. Si voleu veure la resta del vídeo, feu servir els següents enllaços:
amy2 - amy3 - amy4

dijous, 20 de desembre del 2007

Un guiño a María Jesús

Quan vaig començar a crear angles365, ho vaig fer perquè no hi havia en aquell moment cap espai a Internet que fos com el que jo havia estat buscant. Volia un espai on es recollissin materials útils i pràctics i d'immediata aplicació a l'aula; un espai on es parlés de les diferents experiències d'altres mestres d'anglès; un espai que oferís enllaços a activitats clares i pràctiques i un espai on poder demanar opinió, suggeriments i col·laboració a altres companys d'anglès de les etapes d'Infantil i Primària; tot això de forma gratuïta i sense la ja omnipresent publicitat.

Angles365 no ofereix enllaços a infinitat de pàgines web d'anglès, sinó que intenta oferir de manera directa el material, activitat o recurs que s'està buscant. Per això són poques les pàgines enllaçades i recomanades.

Avui, vull fer una altra petita excepció i us vull recomanar l'espai o espais web que està creant la María Jesús Rodríguez en relació a la llengua anglesa a infantil i primària. (1)

Fa anys que la María Jesús dedica esforços a compartir el seu treball, ajudar i col·laborar amb qui li ho demana, ser la primera a proposar i dur un projecte endavant, estar al dia en innovacions i metodologies a l'aula... bé, qui la coneix sap que em quedo curt.

Els espais que ella ha creat i que, quan el temps li permet, va actualitzant són Fantastic PreSchool(2) i Fantastic Primary. Ja fa un temps que segueixo el seu treball i aquests espais m'han convençut. Podria dir que són cosins d'angles365, ja que tenen una mateixa filosofia: són clars, pràctics i gratuïts, a més a més d'haver-se creat perquè puguin ser d'utilitat a la comunitat de mestres d'anglès d'aquests nivells.Podreu veure que els espais de Fantastic i Angles365 comparteixen materials i, tot i que la Maria Jesús i jo no n'hem parlat mai (3), són punts de referència un per l'altre i estem sempre disposats a col·laborar mútuament i intercanviar les nostres idees.

Feu-ne una ullada i de segur que hi trobareu idees i materials pràctics per a l'aula. La pàgina de Fantastic Primary és de recent creació i potser no trobareu tants materials com espereu, però, coneixent la Maria Jesús, aviat serà un web de referència pels mestres d'anglès.

(1) També és admirable la feina que ha fet en relació a les TIC i l'Educació Infantil.
(2) En aquests moments, l'enllaç de Fantastic PreSchool no està disponible, potser per una reestructuració de continguts.
(3) Hem mantingut correspondència via mail en diferents ocasions i per temes diversos, però mai no hem parlat dels respectius espais web.

diumenge, 16 de desembre del 2007

Fantàstic web col·laboratiu

Quan vaig crear angles365, un dels meus objectius era que tingués un apartat on s'anessin recollint els materials creats pels professors per posar-los a disposició de tot el col·lectiu de mestres d'anglès. Malauradament no va funcionar. Han estat molt pocs els materials enviats fins ara.

Fa poc, vaig trobar un web que té aquesta funció: recollir materials creats per diferents mestres d'anglès d'arreu del món.
Des del primer moment, el meu pensament va ser: Fantàstic! Existeix un espai que jo trobava a faltar a angles365! i funciona!

Aquest web és perfectament complementari d'angles365, a més a més, és gratuït. Si un mestre es vol descarregar materials elaborats per altres companys, només cal que n'enviï un de seu i que aquest sigui aprovat pels encarregats del web. Penso que la ratio és d'1 a 10, és a dir, qui envia una activitat i li és aprovada, pot descarregar-se'n deu. I el web ha tingut tant d'èxit que n'està ple.
De moment només es poden enviar documents en format .doc (300Kb com a màxim) tot i que s'estan plantejant d'acceptar .ppt en un futur. Per cert, prèviament, cal registrar-se.

Recomano que aprofitem aquests espais col·laboratius al màxim, doncs és qüestió de sumar esforços i energies.

dissabte, 15 de desembre del 2007

Thanks, Mr. Bean

De vegades busquem materials per treballar l'expressió oral dels nostres alumnes i que aquests materials siguin prou motivadors.

Fa uns anys, en vaig portar un a l'aula que em va donar molt bons resultats tant amb alumnes de 5è com de 6è: els episodis de Mr. Bean de l'actor Rowan Atkinson. Són episodis molt curts, 10-15 minuts, i donen molt de joc.


Jo, ara deu fer sis o set anys, vaig fer servir el vídeo i el televisor per visionar algun d'aquests episodis a l'aula. Ara, ja podem trobar aquests episodis a la nostra videoteca virtual: el Youtube, i si podem disposar d'un projector (pissarra digital) i una connexió a Internet, també podem fer el primer visionat amb tot el grup classe. I amb els episodis a Internet, els alumnes poden disposar de l'enllaç per treballar des de casa.

Aquests episodis són molt engrescadors i la canalla s'ho passa d'allò més bé. A més a més, gairebé no s'hi parla, amb la qual cosa dóna molt de joc per descriure'ls i explicar-los.

Algunes orientacions i suggeriments de com treballar aquest material a l'aula:

1. Podem demanar un treball d'investigació sobre la biografia d'aquest actor: quan i on va néixer, què va estudiar, ha fet teatre, sèries, pel·lícules...? Segur que els alumnes han vist alguna de les seves pel·lícules i moltes de les seves sèries de TV. Es pot crear una fitxa amb diferents preguntes que orientin als alumnes sobre què han de buscar. Després, es pot exposar oralment a l'aula.
2. Podem donar-los un full amb vocabulari bàsic per preparar l'explicació oral de diferents escenes de l'episodi i fins i tot demanar-los que busquin el vocabulari que necessiten en un diccionari online a Internet.
3. Amb ajuda del mestre, en el segon visionat de l'episodi (el primer és per gaudir-ne i s'hauria de passar tot seguit sense aturar-lo) els alumnes poden anar explicant què passa amb tot el grup classe.
4. Podem demanar que, per grups, preparin i expliquin per escrit un fragment de l'episodi que han vist.
5. Podem capturar diferents escenes, passar-les a paper, repartir-les per grups i demanar que les descriguin per escrit o les preparin per exposar oralment, fins i tot, alhora que es visiona l'escena.
6. Els alumnes poden capturar diferents escenes a l'ordinador i crear un "powerpoint" amb les imatges i la descripció de cada una amb un peu de foto.

Com veieu, les possibilitats són moltes i, tot i que apunto activitats d'escriptura, moltes van orientades a posteriors activitats d'expressió oral.

Si algú s'anima, prepara alguna sessió i ho vol compartir, feu-m'ho arribar a joanserra@angles365.com i ho penjaré a angles365.

divendres, 14 de desembre del 2007

Magisteri: 3+1=4

Avui divendres, al Consell de Ministres de l'estat, s'han aprovat els canvis en els estudis de mestre. La finalitat és adaptar els estudis a la resta d'Europa.

Després de llegir diferents fonts, m'he assabentat que els canvis més destacats en els estudis per ser mestre són:

a. Els estudis duraran quatre anys en comptes de tres. Diuen que uns tres de grau, un d'ells d'especialitat o itinerari, i un de pràctiques, segons la nova terminologia.
b. De les sis especialitats que hi ha actualment, només es conserven com a tals l'Educació Infantil i la de mestre de Primària. Les altres quatre especialitats passaran a ser itineraris de l'especialitat de Primària.
c. Es demanarà conèixer una llengua estrangera a nivell d'usuari bàsic a tots els futurs mestres.
d. Es realitzaran més hores de pràctiques i més controlades. En principi es pensa en 60 crèdits, és a dir, tot un curs.

Amb tot això, i tenint en compte com estan avui en dia els estudis de Magisteri a casa nostra, d'on sortiran els mestres preparats per impartir una llengua estrangera? Ara ja n'hi ha mancança i a moltes escoles els ha costat trobar mestres d'anglès. El curs passat 2006-07, a la universitat de Lleida, només van aconseguir el títol cinc alumnes d'aquesta especialitat. Ara s'endureixen les condicions per ser mestre i més s'enduriran per a ser mestres de llengües estrangeres, bàsicament anglès. I no sóc de l'opinió que s'ha de baixar el nivell, que prou baix està, sinó que pot passar com amb la LOGSE, on el plantejament teòric semblava molt bo però la posada en pràctica d'aquesta llei va fer aigües per tot arreu.

Es parla també de futurs incentius als mestres en actiu perquè estiguin motivats, investiguin i innovin, però encara no queda clar com es duran a terme.

A més a més, encara que no s'ha dit d'una manera explícita, es pretén que molts mestres puguin donar continguts en llengua estrangera i fer de la metodologia AICLE (CLIL en anglès) una de les eines més presents i actives a les nostres escoles i per això calen mestres que coneguin llengües.

La notícia és encara molt recent, tot i que ja fa dies que se'n parlava. Potser les meves afirmacions sobre els canvis d'aquests estudis no siguin prou acurats i fins i tot crec que hi ha diferents aspectes que encara són a l'aigüera i no s'han acabat de decidir. Esperem a veure com evoluciona i com es va definint.

dimecres, 12 de desembre del 2007

Curiositat: Japanese Learning English

No sé si és un episodi real o no per a l'aprenentatge de l'anglès al Japó ni quant fa que està fet. Si fos així, un vídeo realitzat amb aquesta finalitat, penso que podem estar contents i orgullosos de la nostra feina com a mestres d'anglès, fins i tot, d'aquelles sessions que un cop acabades no ens deixen satisfets.


El tema que tracta també deixa molt que desitjar: un robatori i la posterior denúncia. Potser, i no tan en broma, estan preparant els japonesos per a les seves visites a Barcelona. (notícia 1 i final de la 2).

Bé, tot i tenir els seus punts en comú, això sí que és broma, amb el mètode de la Carolyn Graham, ho deixarem com una altra curiositat de la xarxa i de la societat japonesa.

dimarts, 11 de desembre del 2007

A gingerbread cookie

Quantes vegades hem celebrat Christmas per aquestes dates a l'escola? I quantes vegades hem repetit els mateixos arquetips a tots els cursos?

Però per Christmas poden treballar moltes altres coses. Aquest és un element que defuig de l'omnipresent Father Christmas, un pastís: el típic pastís de Nadal: The Gingerbread Man Cookie.

Són diversos els materials que es poden trobar al voltant d'aquest tema i internet n'està ple. Us en deixo aquí dos, un és un vídeo on se'ns explica com cuinar-los:

I l'altre un fantàstic web on els nens poden guarnir-los tot i que no poden menjar-se'ls:
Podeu treure el so de fons clicant la icona inferior esquerra

dilluns, 10 de desembre del 2007

English days

Avui he rebut un correu on se m'anunciava el segon English Day de la Selva II. He pensat que n'havia de fer cinc cèntims al bloc, d'aquesta experiènca. De segur que d'aquí uns anys, de la mateixa manera que hi ha un Dia escolar de la Pau, Carnaval, Setmana Cultura... i altres, molts centres tindrem el nostre English Day.

English Day és un projecte anual en el que a través de la cooperació entre diferents grups d'alumnes i mestres, de cicle superior de primària, es pretén utilitzar la llengua anglesa en un context lúdic, funcional i divertit.

Fa deu anys, des dels Serveis Educatius de la Selva I van organitzar el primer English Day, sis anys més tard, van inaugurar el seu alguns CEIPs de la Garrotxa amb col·laboració amb els seus Serveis Educatius, i aquest és el segon any que han organitzat el seu English Day altres centres de La Selva, coordinats amb el Centre de recursos de la Selva II.

Durant tot el curs es planifiquen una sèrie d'activitats, com són la creació i tria d'una mascota, la preparació de tallers, la realització d'activitats on line i d'altres, que culminen a final de curs amb una trobada conjunta en la qual es posen en comú tots els aspectes treballats.

Quan vaig conèixer, ara fa set o vuit anys, l'experiència del tercer English Day, se'm va passar pel cap organitzar-ho a la meva zona. Primer, potser només amb el meu centre (tenim tres línies) on els alumnes de 6è podien preparar activitats per als més petits. Més tard, potser, hi podrien participar dos o tres centres més... Només era un pensament, perquè coordinar i dur a terme aquesta activitat demana ganes i temps, no només d'una persona, sinó de tot un grup de mestres i les seves escoles i tots sabem que una cosa és fer projectes i una altra posar-los en marxa.

Cal felicitar als companys que ho estan duent a terme, per la seva dedicació i perquè és un bon projecte intercentres.

Us deixo el vídeo de l'English Day de l'any 2000, si voleu veure el de 2004 i 2007, cliqueu aquest enllaç.


diumenge, 9 de desembre del 2007

Is she familiar to you, Carolyn Graham?

Ara fa uns 15 anys, quan vaig començar a exercir de mestre d'anglès, vaig fer-me amb tres llibres d'aquesta autora, i recordo haver portat a l'aula dos o tres chants d'aquests llibres. En aquell moment encara no coneixia la seva trajectòria professional.

Aquest curs va ser convidada a Barcelona per l'APAC per impartir la conferència inaugural de la seva convenció i, aquests dies, he llegit l'entrevista que li van fer a La Contra (contraportada) de La Vanguardia aprofitant la seva estada a Barcelona.

Tot això m'ha dut a redescobrir aquesta cantant i mestra, per cert, no sé on vaig desar els llibres.

La Carolyn Graham utilitza el ritme del jazz per il·lustrar els patrons naturals de l'entonació i accentuació de l'anglès americà. Aquest mètode permet millorar la competència oral i escrita en la llengua anglesa, reforçant les habilitats discursives i les estructures gramaticals en situacions quotidianes.

Els meus alumnes tenen vuit i nou anys i adoren els chants, les cançons i els poemes. Quan són petits és el millor moment per explotar aquest recurs que també dóna moltíssimes possibilitats d'integració en el currículum musical (AICLE). Si de petits els fem cantar, aprendre poemes curts i fer-se els amos dels chants, quan siguin adolescents serà més fàcil integrar les cançons en llengua anglesa en el currículum escolar.

Per cert, he anat a la videoteca (Youtube) i he trobat aquests dos clips:

El primer són mestres de Galícia fent The little red hen chant de la Carolyn Graham en un curs a Canterbury.


El segon són alumnes de 3r del CEIP Pare Algué de Manresa dient un chant sobre Halloween treballat prèviament a classe.


Si voleu escoltar una mostra del seu treball, podeu fer-ho d'aquests chants inclosos en el seu Children's Picture Dictionary.

dissabte, 8 de desembre del 2007

Per què és important saber anglès...?

Feia temps que no havia vist aquest anunci. Diuen que va ser retirat. Llàstima! És realment clar.

Molts cops ens deixem dur per la música sense saber què estem escoltant, de la mateixa manera, de vegades, ens deixem dur per les "modes educatives" sense saber ben bé cap a on anem.

Gràcies companys...

Gràcies companys, a tots aquells que heu invertit el vostre temps per crear aplicacions educatives en anglès i les heu posat a disposició de tots nosaltres.

Avui us vull donar a conèixer EL GRAN CACO, un diccionari de vocabulari bàsic en anglès que treballa diferents "topics" elaborat pel Víctor Martín. El programa ja té alguns anys, però continua sent útil a les nostres aules.

Es basa principalment en so i imatge, deixant de banda l'escriptura. Conté també exercicis de reconeixement de les paraules estudiades.

Aquest aplicació s'ha de descarregar a l'ordinador (unes 50Mb) des d'on podrem executar-lo.